MYÖTÄTUNNON VUOSI 2019

MYÖTÄTUNNON VUOSI 20192019-12-19T12:58:05+00:00

Helsingin piispa Teemu Laajasalo on julistanut vuoden 2019 Myötätunnon vuodeksi. Myötätunto on ihmisten välisen kanssakäymisen myötä syntyvä hyvään pyrkivä voima.

Myötätuntoillat

Vuoden aikana järjestetään viisi Myötätuntoiltaa Helsingin Vanhassa kirkossa. Jokaisena iltana käsitellään myötätuntoa eri näkökulmasta. Myötätunnosta kutsutaan keskustelemaan eri alojen asiantuntijoita.

Myötätuntoillat klo 18 Helsingin Vanhassa kirkossa:

  • 28.1.2019 Myötätunnon voima
  • 8.4.2019 Myötätunto ja vähemmistöt
  • 19.8.2019 Myötätunto ja sosiaalinen media
  • 28.10.2019 Myötätunto ja köyhyys
  • 25.11.2019 Myötätunto ja Jeesus

Maanantaina 25. marraskuusta klo 18 Helsingin nykyinen ja entinen piispa, Teemu Laajasalo ja Eero Huovinen, keskustelivat toimittaja Anna-Stina Nykäsen kanssa myötätunnosta jakamisen, julkisuuden ja Jeesuksen näkökulmista Helsingin Vanhassa kirkossa.

Tilaisuudessa puhuttiin ja laulettiin myötätunnon voimasta sekä annettiin mahdollisuus myötätuntotekoon – kolehti kerättiin Suomen Lähetysseuran työhön Etiopiassa. Suomen Lähetysseura tukee Etiopiassa toimintakeskusta, jossa autetaan vammaisia lapsia ja seksuaalista väkivaltaa kokeneita vammaisia naisia.

Keskustelun yhteydessä Juha Tapio esitti parhaita kappaleitaan. Juha Tapion lisäksi musiikkia myös Vahteralta sekä Henna Uotilta.

Millä perusteella välitämme toisista ihmisistä? Mikä herättää myötätuntoa? Millaiset tarinat julkisuudessa saavat meidät kokemaan myötätuntoa? Mikä on myötätunnon ja säälin ero? Mikä on uskon ja myötätunnon suhde?

Jo menneet Myötätuntoillat

Maanantaina 28. lokakuuta 2019 Helsingin Vanhassa kirkossa klo 18 piispa Teemu Laajasalon kanssa keskustelivat myötätunnosta ja köyhyydestä sisäministeri Maria Ohisalo, Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar sekä Myllypuron elintarvikeapu ry:n toiminnanjohtaja Sinikka Backman.

Elokuun 19. päivänä Myötätuntoillassa piispa Teemu Laajasalon kanssa myötätunnosta ja sosiaalisesta mediasta keskustelivat työelämäprofessori Pekka Sauri sekä pastori Marjaana Toiviainen.

Maanantaina 8. huhtikuuta 2019 Helsingin Vanhassa kirkossa piispa Teemu Laajasalon kanssa keskustelivat myötätunnosta eduskuntavaaliehdokkaat Fatim Diarra, Silvia Modig, Hussein al-Taee ja Daniel Rahman. Illan teemaa tulkitsi kanteleen kera Senni Eskelinen.

Fatim Diarra (vihr.) on yhteiskunnallisen viestinnän asiantuntija sekä Helsingin kaupunginvaltuutettu. Silvia Modig (vas.) on entinen toimittaja ja nykyinen kansanedustaja. Hussein al-Taee (sdp.) työskentelee konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssa. Daniel Rahman (kok.) on maahanmuuttajista koodareita kouluttavan Integrify-yrityksen perustaja.

Tammikuun 28. päivänä klo 18 Myötätuntoillassa piispa Laajasalo haastatteli kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessiä myötätunnon voimasta. Anne Birgitta Pessi on myötätunnon alalla huippututkija ja asiantuntija. Hän johtaa myötätuntoa tutkivaa tutkimusryhmää Helsingin yliopistossa.

Haastatteluun osallistui myös artisti Mikko Kuustonen. Mikko Kuustonen on tunnettu myötätunnon edistäjä. Hän on toiminut muun muassa YK:n hyväntahdon lähettiläänä.

Illan aikana myötätunnon teemaa tulkitsi laulaja Jippu.

Keskustelu oli kuultavissa Radio Deiltä sunnuntaina 3.2.2019 klo 20 uutisen jälkeen.