Paikka: Annankulman seurakuntasali, Annankatu 14 D
Mukana: Aino-Kaarina Mäkisalo, Mika Aspinen ja Leena Väyrynen-Si
Kanavassa tutkitaan bibliodraaman keinoin suurta muutosta Jeesuksen toiminnassa (Matt. 15:21-28). Eriuskoinen nainen haastaa Jeesuksen. Tiukan dialogin jälkeen Jeesuksen näkemys pelastuksesta muuttuu. Osallistujiksi kutsutaan teitä, joille bibliodraama on uutta. Kanava on upea mahdollisuus ”ylittää rajoja”.
Bibliodraamassa tutkitaan eri tavoin eläytyen kertomuksen henkilöiden elämää, ja keskustellaan siitä, mikä puhutteli. Tieto raamatuntulkinnasta syvenee.
Pelastaja, Parantaja ja Rajojen Ylittäjä (Matt. 15:21-28)
Mikä oli totta Jeesuksen ajan kulttuurissa ja mikä on totta meille nyt? Omakohtaisuus, henkilökohtaisuus ja raamattutieto lomittuvat toisiinsa. Ne täydentävät ja ruokkivat toisiaan.
Kenelle pelastus kuuluu? Mikä oli totta evankeliumin kirjoittamisen aikaan ja mihin se kutsuu tämän päivän kirkossa? Mitä sisäisiä rajoja ja muureja on ylitettävä? Mitä kulttuurisia ja uskontojen rajoja on ylitettävä ja missä tilanteessa? Ketä on autettava?
Matteuksen evankeliumi alkaa Jeesuksen sukuluettelolla, jossa ei-juutalaiset naiset Rahab ja Ruut ovat päässeet mukaan suureen kertomukseen. Kanaanilainen nainen on samalla jatkumolla. Ollaan taitekohdassa Jeesuksen toiminnassa: kenelle pelastus kuuluu. Sanallinen kamppailu Jeesuksen ja entiseen viholliskansaan kuuluvan naisen välillä tapahtuu nykyisen Syyrian alueella – Jeesus ylittää ensin maantieteelliset rajat. Hänen puheensa siitä, mikä on tärkeintä – perinteiset säännöt vai sydämen totuus – joutuu koetukselle. Puheet eivät riitä, tarvitaan tekoja: Jeesus muuttaa mielipidettään ja ylittää sisäiset raja-aidat. Tie vie evankeliumin loppuhuipennukseen, kastekäskyyn. ”Kaikki kansat” kuuluvat sisäpiiriin.
Bibliodraamatyöpajassa luetaan valittua tekstiä, kysytään ja tehdään havaintoja. Löydöt ovat kuin ovia kertomukseen. Kertomuksen henkilöiden tilanteisiin eläytyminen ja erilaisin draamallisin keinoin tapahtumien näyttäminen ovat keskiössä. Keskustelu ja jakaminen ovat luottamuksellisia.
Tarjolla on eksegeettistä tietoa Matteuksesta sekä Jeesuksesta Pelastajana ja Parantajana. Matteuksen kuvaaman Jeesuksen lisäksi tutustutaan myös muiden evankeliumien Jeesus-kuviin.
Aino-Kaarina Mäkisalo on ohjannut bibliodraamaryhmiä aktiiviesti yli kolmenkymmenen vuoden ajan ja toiminut yli kymmenen vuoden aikana kansainvälisissä konferensseissa ohjaajana. Hän on kouluttanut bibliodraamaohjaajia kahdenkymmenen vuoden ajan vuoteen 2019 saakka. Aino-Kaarina vihittiin papiksi helluntaina 2007 ja hän jäi eläkkeelle Helsingin seurakuntayhtymän aikuistyön papin virasta vuonna 2011.
Mika Aspinen on saanut pappisvihkimyksen Helsingissä 1997 ja hän on toiminut raamattuteologian ja homiletiikan kouluttajana Kirkon tutkimus ja koulutus –yksikössä vuodesta 2004 alkaen. Hänellä on kokemusta opettajan töistä myös lukiossa ja teologisessa tiedekunnassa. Mika on myös mukana sekä UT2020- että VT2028-käännöksen ohjausryhmässä.
Leena Väyrynen-Si on työskennellyt pappina vuodesta 1999, jolloin hän valmistui VT:n eksegetiikasta ja sai vihkimyksen Lapuan tuomiokirkossa Alavudelle. Sen jälkeen hän on palvellut Herättäjä-Yhdistyksessä opiskelija- ja aluetyössä sekä Helsingissä ja Espoossa eri seurakunnissa erityisesti kasvatuksen eri puolilla. Leena valmistui bibliodraamaohjaajaksi vuonna 2012, jolloin hänet valittiin myös Suomen bd-yhdistyksen hallitukseen. SBDY:n puheenjohtaja hän on toiminut keväästä 2019.