Joulutervehdys 2019

Joulun lähestyessä huomaa, kuinka iso merkitys joululauluilla on joulutunnelman saavuttamisessa. Joululaulut itsessään tavoittavat ajatuksissamme ja tunnelmassamme selittämätöntä erityisyyttä. Vaikka sanat eivät riittäisi kertomaan, niin jo sävel vaikuttaa. Tutuilla joululauluilla on kumma, syvempi merkitys. Niissä on jotain nostalgista.

Sana nostalgia muodostuu kreikan kielen kahdesta sanasta. Nostos tarkoittaa kotiinpaluuta tai kotiin menemistä. Algos tarkoittaa vaivaa tai tuskaa. Nostalgia tarkoittaa siis koti-ikävää tai kaipuuta johonkin tuttuun. Se tarkoittaa sellaista ikävää tai kaipuuta, joka sisältää samanaikaisesti rakasta ja läheistä sekä samalla haikeudessaan jopa tuskaa tai vaivaa.

Joululaulujen nostattamassa nostalgiassa on kyse sellaisesta kaipauksesta, joka on vaikeasti selitettävissä. Kaipauksessa on kyse selittämättömästä, joka ei avaudu pelkästään joulun ulkoisilla puitteilla, koristeilla, lahjoilla ja valoilla. Joulun nostalgiassa on kyse kaipuusta itseään suurempaan rauhaan. Rauhaan, joka avautuu lapsuuden kodin kaipuuna, mutta samalla myös taivaan kodin kaipuuna. Tästä joulun salaisuudessa on kyse. Siitä, että tunnistamme taivaallisen koti-ikävän ja laulaessamme joululauluja tunnemme liikutusta, iloa ja kaipuuta.

Tähän taivaalliseen koti-ikävään, nostalgiaan, kiteytyy joulun merkityksen vastakohtaisuus. Sen sijaan, että meidän tulisi kaivata jonnekin tai mennä ajatuksissamme jonnekin, meidän luoksemme tullaan. Sen sijaan, että yritämme kurkottautua taivaalliseen rauhaan, taivaallinen rauha kurkottautuu meille.

Jouluna ylhäältä tullaan alas eikä alhaalta ylös. Jumala syntyy ihmiseksi, toisen maailman ääni murtautuu meidän maailmaamme. Jouluna Kristus syntyy elämään osaksi arkeamme, vapahtamaan meidät taakoistamme ja antamaan Suuren Ilon – täyttymyksen taivaskaipuuseemme.

Iloista Joulua!

 

Teemu Laajasalo

 

Tervetuloa mukaan perinteiseen jouluaaton hartauteen 24.12.2019 klo 15.30 Helsingin tuomiokirkkoon.