Biskop Teemu Laajasalos predikan på självständighetsdagen 6.12.2024 kl. 12.00 i Helsingfors domkyrka

Men Jesus kallade till sig lärjungarna och sade: ”Ni vet att härskarna är herrar över sina folk och att furstarna har makten över folken. Men så är det inte hos er. Den som vill vara stor bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara den förste bland er skall vara de andras slav. Inte heller Människosonen har kommit för att bli tjänad, utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många.” Matt. 20:25–28 

Bästa firare av denna högtidsdag,

I maj höjde en del på ögonbrynen då de såg kvällstidningens rubrik: ”Presidenten hamnade i kontrollanternas klor i spårvagnen”

Till läsarnas lättnad hade republikens president kunnat visa upp en giltig biljett för rätt zon när han åkte spårvagn från Munksnäs till centrum.

En inflyttad man konstaterade att om det hade hänt i hans hemland, hade kontrollanten omedelbart förlorat sitt arbete och hamnat i fängelse, kanske tillsammans med hela sin familj.  Sedan blev han tyst och sade i en annan ton: ”Bravo Finland, this is Democracy.”

Kära vänner,

Finland är ett land där presidentens biljett kontrolleras. Finland är ett land där man träffar tidigare presidenter på gatan eller i en närbutik vid stapeln med kaffe till specialpris, begränsat till två paket per hushåll.

I Finland har vi i årtionden omsorgsfullt byggt upp ett jämlikt samhälle som grundar sig på lag. Hjälten i spårvagnshistorien är inte presidenten utan biljettkontrollanten som pliktskyldigt skötte sin uppgift jämlikt och rättvist.

Det finska folket ger akt på orden i dagens evangelium: ”Ni vet att härskarna är herrar över sina folk och att furstarna har makten över folken. Men så är det inte hos er. Den som vill vara stor bland er skall vara de andras tjänare.”

**

Kära vänner,

Jesus ord riktar sig inte enbart till makthavare, utan till oss alla. Det är ett råd för vårt gemensamma liv som kan sammanfattas: Sätt dig inte över andra.

Också biskopen som predikar här på fyra meters höjd behöver komma ihåg att viljan till överlägsenhet finns hos oss alla till följd av arvsynden.

Vår tids begär efter herravälde handlar om viljan att ha rätt.

Vi ställer oss över andra när vi ignorerar andras åsikter, ogillar grannens val eller tycker att andras ord inte har någon betydelse. Det är förödande att de som tänker annorlunda inte ses som likvärdiga människor.  Överlägsenhet skadar relationer och skapar avstånd. Vi är ovillkorliga och tror oss veta bättre än andra. Ovillkorlighet ligger i vår tid och har ett särdrag: Den är lätt att lägga märke till hos andra, men svår att se hos sig själv. Det är lättare att kräva att andra ska vara vidsynta och toleranta än att se sin egen ovillkorlighet. Det är lättare att göra bot och bättring utgående från någon annans synder än från sina egna.

Jesus uppmanar oss att se våra egna fel innan vi söker brister hos andra. Gud söker inte de fullkomliga utan kom för att förbarma sig över de ofullkomliga.

**

I kyrkan är vi erfarenhetsexperter på ovillkorlighet. I kyrkans historia finns olika perioder av renlärighet som lett till strider bland medlemmar, trångsynthet och glädjelöshet. De som ansett sig ha rätt har brunnit så starkt för sin sak att det tagit luften ur dem som tänkt annorlunda. Omsorgen om den andres själ befriar inte längre utan skapar ångest.

För mer än 30 år sedan satt jag på föreläsningar vid universitetet tvärs över gatan. Jag minns professorns ord: I kristendomens kärna finns simul. Simul är latin och betyder ”samtidigt”. I det korta ordet gömmer sig kristendomens karaktär av samtidighet. De sanningar som finns i kristendomens kärna är mysterier som inte öppnar sig för ett svartvitt antingen-eller-tänkande. Den rättfärdiga människan är helig, men samtidigt syndare. Kristus är en vanlig människa, men samtidigt är han också felfri Gud. Nattvardsbrödet är vetemjöl och vatten, men samtidigt också Kristi heliga kropp.

För en kristen är simul en ständig övning i ödmjukhet. Sanningen kan inte kontrolleras. Den är och måste förbli en hemlighet, något att ständigt förundras över.

Skulle vi inte behöva lite mer av detta simul när vi bemöter varandra och tillsammans bygger samhället? Världen är komplicerad och vissa saker, hur gärna vi än önskar, är inte svartvita. De kan vara sanna samtidigt. Både saker och människor är komplicerade och mångskiftande.

Den unga kan längta efter vuxenlivets frihet, men samtidigt sakna barndomens bekymmerslöshet. Den som jobbar kan vara närvarande i arbetet, men samtidigt frånvarande som förälder. Senioren kan vara tacksam för de många åren, men samtidigt vara bitter över bemötandet.

Samtidigheten gör det möjligt att gå vidare också i ett svårt läge. Vi kan leva respektfullt sida vid sida, trots att vi inte delar samma åsikter.  Ett välmående samhälle tål oenighet, men vi ska undvika ovillkorlighet. För att förstå varandra behövs tolerans; att visa gästfrihet för andras tankar men också själv gå in som gäst i den andres tankar.

**

I evangeliet ger Jesus anvisningar om hur vi bäst undviker att sätta oss över andra. Det gör vi genom att tjäna. Den som har fullt upp med att tjäna andra hinner inte argumentera om sanningen och agera besserwisser.

Så låt oss tjäna varandra. Tjäna genom att ständigt söka lösningar för att nå samförstånd. Undvik ovillkorlighet. Håll fast vid dina åsikter och värderingar, men acceptera att alla inte delar dem. Många olika åsikter är inget hot, men det är däremot att vi distanseras från varandra. Vårt fosterland tål oenighet men inte splittring.

**

Bästa festfirare,

Gud den allsmäktige och barmhärtige har en gång skänkt oss livet. Våra krigsveteraner har försvarat det med sina liv. Vi vilar på ett arv med största tänkbara tjänst.

Det fattiga och krigshärjade Finland har blivit ett land som gång efter annan väljs till världens lyckligaste land. Det beror inte på att människor upphöjt sig, utan på att människor i alla slags yrken, från biljettkontrollanter till presidenter, har gjort sitt bästa i sina uppgifter och tjänster.

Vårt fosterland har inte byggts genomöverlägsenhet, utan genom att ta hand om de svaga och lyfta upp dem som av olika orsaker har fallit igenom.

Kära finländare,

Den som är störst bland er ska vara de andras tjänare. Vi skapar inte världens bästa land genom att fråga vem som har mest rätt, utan genom att fråga vem vi kan tjäna.

Amen.